Nimi: Baldr Sky: Dive1 ”Lost Memory”
Genre: Toiminta, Sci-Fi, Mecha, Draama, Mysteeri, (komedia)
Kehittäjä: GIGA –Team Baldrhead–
Tyyli: ADV, Toiminta
Ikäraja: AO/18+
Julkaistu: 27.3.2009
Kieli: Japani
Sarjan aikaisemmat teokset: (Baldrhead), (Baldr fist), Baldr Bullet, Baldr Force
Arvostelija: Metdragoid
Kirjoitin aikaisemmin teoksesta previkan, joka kannattaa myös lukea. Täällä.
Baldr Sky on Baldr toiminta peli sarjan uusin osa ja sen on kehittänyt GIGA (Team Baldrhead). Sarjan aiemmista osista poiketen kyseessä on myös moniosainen teos, jakautuen ainakin kahteen eri osaan, joista Lost Memory on ensimmäinen. Baldr sarjassahan on kyse Visual Novel ja toiminta peli hybridistä, joissa peli ja luku elementit ovat varsin hyvässä tasapainossa, tämä ainakin ollen kyseessä Baldr Skyssä (Baldr Forcessa oli hieman toiminta painoteisempi… ja siitäkin varmaan teen joskus arvostelun). Aikaisempaa tietoa Baldr sarjan peleistä ei tarvitse olla, jotta Skystä voisi nauttia täydellisesti, aiemmat osat auttavat ymmärtämään sarjan terminologiaa ja pieniä referenssejä joita saattaa esiintyä.
Baldr Skyn päähenkilö on Kou Kadokura, jonka päivä alkaa varsin täydellisesti, kun hän yllättäen herää keskeltä virtuaaliavaruuden taistelukenttää (on huomattava, että kuolema virtuaaliavaruudessa aiheuttaa aivokuoleman oikeassa maailmassa). Asiaa ei tietenkään auta, että hän varsin pian joutuu hengenvaaraan ja hänet pelastaa nainen, joka kutsuu häntä luutnantiksi. Tämä saattaa Koun varsin kiusalliseen tilanteeseen kunhan huomaa, että ainut asia minkä hän muistaa on hänen oma nimensä ja että hänen pitäisi olla opiskelija eräässä oppilaitoksessa. Varsin pian kuitenkin käy ilmi, että Koun kouluvuosista on aikaa jo vuosia ja tätä nykyään hän varsin kylmä palkkasotilas, joka on jahdannut pakkomielteisesti jotakin. Päästyään elossa ulos virtuaaliavaruudesta, sekä käytyään tutkittamassa pääkoppansa alamaailman lääkärillä, Koun muisti alkaa pikku hiljaa palautumaan hänen kouluvuosistaan lähtien.
Pelin kolme muuta päähenkilöä reitistä riippuen, Rain, Nanoha ja Chinatsu
Tämänlainen lähestymistapa tarinaan luo kaksi eri näkökulmaa, Koun menneet kouluvuodet, jotka alkavat pikkuhiljaa palautumaan hänen mieleensä, jotka nekään eivät palaa aivan kronologisessa järjestyksessä vaan pomppivat varsin voimakkaasti riippuen Koun sen hetkisestä tilanteesta. Nämä osiot kertovat varsin olennaisen taustatarinan ja vaikka ne ovatkin huomattavasti valoisampia luovat ne erottamattoman siteen Koun nykyhetkeen ja siihen muistaako hän joitain asioita menneisyydestä vai ei. Toinen osa tarinasta tapahtuu Koun nykyhetkessä, jossa hän muistinsa menettäneenä yrittää selvittää mitä hän oli ennen niiden menetystä ollut tekemässä. Varsin pian kuitenkin hän oppii tragediasta nimeltä ”harmaa joulu”, joka vaikuttaa hänen menneisyytensä, sekä nykyhetkeensä. Vääjäämättä kun Kou jahtaa vihjeitä omasta menneisyydestään, hän alkaa sekaantumaan ”harmaan joulun” aiheuttaneisiin elementteihin ja näiden ympärillä käytävään valtataisteluun, jotka olivat hänet alun perin tuoneet hänen tämän hetkiseen olinpaikkaansa Kyoshiron kaupunkiin. Täällä kaupungissa hän myös tapaa monia kouluvuosiensa tuttuja, joita hän oli nähtävästi vältellyt ”harmaan joulun” jälkeen, täten ollen linkkinä hänen muistoihinsa, sekä niiden palautumiseen.
Osa hahmojen välisistä kanssakäymisistä ovat puhdasta kultaa
Baldr Skyn tarina on jaettuna 3 eri reittiin, jotka avautuvat progressiivisesti. Näistä, jokainen valottaen kokoajan lisää Koun menneisyydestä, sekä keskittyen eri elementteihin hänen nykyhetkessään. Ensimmäinen reitti keskittyy enimmäkseen tarinan tilanteen ja terminologian esittelyyn ja valloittaa suurpiirteisesti sen pääpiirteet, tässä reitissä ollen myös varsin vääjäämätön ilmapiiri, kun ”harmaa joulu” lähestyy. Toinen reiteistä keskittyy enimmäkseen ”harmaan joulun” tekijöihin ja siihen miten ne nämä tekijät vaikuttavat nykytilanteeseen. Kun taas viimeinen reitissä on kyse eniten ”harmaan joulun” elementtien ympärillä käytävään taisteluun. Jokaisessa reitissä myös selvitetään, mitä sen reitin kyseisimmille henkilöille tapahtui ”harmaan joulun” jälkeen ja mikä on heidän suhteensa Kouhun. Lukijalle myös annetaan tarinan aika vihjeitä ja mysteereitä, joiden yhteyttä tai tarkoitusperää kokonaisuuteen, ei vielä kerrota, täten jättäen lukijansa miettimään ja pähkäilemään näiden alkuperää. Nämä asiat, eivät suoraan liity meneillään olevaan konfliktiin, mutta on kuitenkin varsin selvää, että niillä on jokin syvempi yhteys tarinan taustatekijöihin ja siihen miksi kaikki tapahtuu. Mutta näihin mysteereihin vastaukset tulevat sitten mitä luultavammin seuraavassa osassa. Jokaisessa reitissä on myös muutamia erilaisia vaihtoehtoisia loppumistapoja, osa tarjoten onnellisen lopun, joka antaa mukavan lämpimänolon tunteen ja osa antaen lukijalleen maistiaisen omista kyyneleistään ja siitä kuinka kirpeitä ne välillä voivat olla, tai suoraan sanoen murskaten lukijansa.
Virtuaaliavaruus is SERIOUS BUSINESS
Piirtojälki on yleisesti varsin selvää, sekä yksityiskohtaista, se ei kuitenkaan ole aina täydellistä, vaan paikoitellen siinä tuntuu olevan, jokin vain yksinkertaisesti väärin (vaatteet saattavat näyttää hieman oudoilta, taikka anatomia on hieman väärin), mutta nämä ei pahemmin haittaa. Myös hahmo- ja mekaniikkasuunnittelu voisivat olla omaperäisempää, mutta tämä ei myöskään pahemmin haittaa, koska ovat ne silti hyvin toteutettuja. Myöskin hahmokuvissa on tarpeeksi erilaisia ilmeitä, sekä vaihteluita vaatetusten suhteen, ettei täydy aivan kokoaikaa samaa katsella.
Vaikka Koun kouluvuodet ovatkin varsin keveää tavaraa ja tuovat helposti hymyn kasvoille, niin ovat ne olennainen osa tarinaa ja varjosta paikoitellen myös mitä tuleman pitää varsin hyvin.
Äänimaailma on Baldr Skyssä myös loistavaa tasoa. Taustamusiikit ovat moninaisia ja monipuolisia, kaikenlaisiin kohtauksiin löytyen juuri sopivanlaiset musiikit, nostaen niiden voimakkuutta. Ääninäyttelijät tekevät myös äärimmäisen erinomaista työtä, osaten tuoda monipuolisesti esille hahmojen erilaiset tunnetilat ja asenteet, sarkastinen kuulostaen sarkastiselta ja pähkähullu pähkähullulta, jne. Bonuspisteitä myös siitä, että päähenkilökin on ääninäytelty. Erikoistehosteetkaan eivät pahemmin korvaa satuta ja kuulostavan tilanteisiin juuri sopivilta, vaikkei mitään erikoismainintaan saa.
... Kun taas Koun nykypäivän elämä on vaaroja täynnä ja veri saattaa lennellä
Baldr Skyssä, kuten sarjalta odottaa osaakin on varsin laadukas toimintatila, tekstin klikkailun lisäksi. Nämä toiminta tilat käynnistyvät useasti kun Kou sukeltaa virtuaaliavaruuteen, joka on varsin olannainen osa sarjan maailmaa. Täällä virtuaaliavaruudessa Kou pystyy omaksumaan itselleen simulcrumin (nimi jolla sarjan mechoja kutsutaan), jonka pelaaja voi aseistaa itse omilla valitsemilla aseillaan. Pelin edetessä pelaaja voi myös ostaa monenlaisia eri aseita ja ominaisuuksia mechaansa, täten tehostaen sitä ja tehden pelistä helpompaa. Toiminta tilat itsessään toimivat vapaamuotoisena shmuppina, jossa pelaaja ohjaa nuolinäppäimillä/ristiohjaimella mechaansa ympäri rajoitettua aluetta. Hyökkääminen riippuu sen hetkisestä pelaajan liikkumatilasta tai etäisyydestä viholliseen, kun pelaaja painaa yhtä kolmesta hyökkäysnapista, suorittaen kyseiseen nappiin liitetyn toiminnon. Pelaaminen itsessään on varsin combo painotteista, kun jokainen pelaajan mahdollinen ase tai liike linkittyy saumattomasti johonkin toiseen. Mikään ei ole sen tyydyttävämpää kuin nähdä vihollisen räjähtävän palasiksi loppuun hiotun combon jälkeen. Pelin edetessä pelaajalle avautuu myös muutama erikoisominaisuus mechaansa. Vaikka toimintatila ei olekaan kovinkaan monimutkainen on siinä omasyvyytensä, kun otetaan huomioon monet eritilanteet ja kuinka vapaasti comboja voi rakentaa, niin tästä tilasta tulee yllättävän nopeasti varsin addiktiivista tavaraa. Lisäksi kun pelaaja on lukenut pelin 3 eri tarinatilan reittiä, niin avautuu selviytymistila, jossa pelaaja heitetään kokoajan vaikeutuvien vihollismäärien läpi, yrittäen päästä mahdollisimman pitkällä.
Kokonaisuudessaan Baldr Sky tarjoaa lähes jokaiselle jotakin, etsit sitten päätähuimaavaa toimintaa, sydäntä riipaisevaa draamaa, mysteereitä pähkäiltäväksi, komediaa naurattamaan, mainiota hahmojen keskeistä kanssa käyntiä taikka addiktiivista pelattavaa. Baldr Sky todellakin nappaa lukijastaan kiinni heti alkumetreiltä eikä päästä hänestä irti ennen kuin jatko osan Baldr Sky: Dive2 –Recordanc-en traileri pamahtaa pelaajan naamalla lopussa. Ja missään välissä lukija ei myöskään pääse teokseen kyllästymään, vaan tarjoaa kaikkea sopivissa suhteissa, oli sitten kyseessä vihaa, toivoa, raivoa, adrenaliinin purkauksia, kyyneleitä, kauhua tai rakkautta. Baldr Sky on erinomainen esimerkki siitä, miten laadukas teos pitää tehdä, suoriutuen kaikilla osa-alueillaan ainakin hyvin. Suositeltavaa lukemista ja pelaamista lähes jokaiselle.
Arvosana: 10-
+ Juoni
+ Hahmot
+ Ääninäyttely
~ Paikoitellen hieman oudoilta näyttävät hahmokuvat
– Tarina vielä keskeneräinen
Näkemisiin kunnes Baldr Sky: Dive2 –Recordance- tulee
Bladr Skyn OP, sekä hieman esittelyä pelin toiminta tilasta
Ensimmäisen painoksen mukana tuli myös pieni artbookki, sekä OP soundtrack CD, GIGAn aiemmista teoksista. Ja oli muuten itselleni joka pennin väärti.
Don't worry Sora, you will get your route... Most likely in Dive2, after all they have to explain THOSE events
4 kommenttia:
Katohan mitä googlettamalla löytyikään. Baldr skyn arvostelu ja vielä ihan suomalaisen kirjoittama :). Itse juuri läpäisin Nanohan reitin ja Chinatsu olisi vielä jäljellä.
Rainin reitti teki mahtavan työn antamalla mukavan määrän tietoa Baldr skyn maailmasta ja sen hahmoista ja samalla jättämällä kysymyksiä ainakin toista kymmentä pähkäiltäväksi ja suorastaan pakottamaan lukijan jatkamaan pelaamista. Nanohan Reitti taas antoi vastauksen ehkä siihen tärkeimpään kysymykseen ja samalla heittämällä muutaman lisää(erityisesti loppu). Mutta joo... Aivan huippu tavaraa on ollut niinkuin itse sanoit ja kuuluu kyllä Visual novellien kärkikaartiin.
Oletko jo muuten kerennyt pelata Dive 2:sta?
Juu, tulihan se dive2 tossa hakattua ASAP sen julkaisun jälkeen. mahtavaa kamaa, viime aikoina vain hieman laiskottanut eikä arvosteluja ole jaksanut kirjoittaa vaikka olisi tässä pitänyt, joten sen arvostelu kai tuossa kunhan jaksan kirjoitella tulee.
Itselläni ainakin Baldr Sky on oma lempi VNäni. Soran ja Makoton routet olivat mahti kamaa Dive2:sessa. Ja Nanohan route vaan vastasi kuka, mutta ei miksi, mitä tullaan vielä sitten myöhemmin käsittelemäää dive2:sessa. Ja Soran route olikin kokonaisuudessaan ehkä pelin paras vaikka tyylillisesti varsin erilainen muihin verrattuna, jos otetaan se yksi asia huomioon niin sen nyt pystyykin arvaamaan jo jotenkin, että se tulee olemaan varsin erilainen.
Itselleni Baldr Sky on ehdottomasti koknaisuutena 10/10 peli.
Toivottavasti tulisi vaan vielä ainakin kunnollinen Baldr Sky fandiski, tahtoo Shizel routen ja Soran routessa esitellään kaksi asiaa joista saisi vielä niin täydellistä extra kamaa ja routeja fandiskiin. Mutta pysynkin tässä hiljaa ennen kun alan spoilaamaan mitään.
Sainpas itsekkin Dive 2 viimein päätökseen. Soran reitti oli kyllä ihan huippu. Alussa sai olla kyllä ihan, että mitähän helvettiä oikein on meneillään ja sitten vielä twistejä toisen perään melkein koko ajan teki kyllä tästä pelin parhaan reitin. Kosketttavaa loppua unohtamatta(true end). Ainoa asia mikä hieman häiritsi oli se että ne koitti tehä lopusta jotenkin liian onnelisen muuntamalla toisten reittien loput täysin onneliseksi. Olisin ollut itse ihan tyytyväinen että ne olisi jätetty siihen tilanteeseen kun ne itse reiteissä oli. Mutta tämä oli kyllä ihan pieni miinus ja myönnän että Chinatsun ja Makoton epiloguet oli aika huvittavia.
Oma lempihahmoni kyllä on Makoto. Ei voi kun vaa rakastaa niitä ajatus tulvia, eritysisesti sitä "Tapan,tapan,tapan,tapan...". Muita lemppareita oli Chinatsu, Shizel ja Sora. Yhtään huonoa hahmoa ei silti ollut koko novellissa. Jopa Gilberto oli loistava Soran reitissä.
Reittien suhteen oma parhuus järjestys on:
Sora>Makoto>Chinatsu>Nanoha>Aki>Rain
Kaikki oli kyllä hyviä omalla tavallaan ja oli mukavasti eroja ettei samaa täytyny lukea uudestaan(lukuunottamatta muutamia kohtia Akin reitistä mitkä muistutti vähän liikaa Chinatsun reittiä).
Lopuista parhaita omasta mielestä oli(ei missään parhuus järjestyksessä): Sora(true), Makoto(good), Makoto(bad), Chinatsu(good), Nanoha(normal), Rain(normal) ja Aki(bad).
Ihan huonoja loppujakaan ei oikestaan ollu paitsi ehkä Akin good ja normal. Tuntui että käsi kirjoittajaa vähän laiskotti niissä.
Joo kunnolisen fan diskin kyllä haluaisin itsekkin(Ei visiin se core defender ole oikein onnistunut). World 7 jatkoa kiitos. Slice-of-life kohdat on kyllä niin hyviä tässä. Erityisesti Chinatsu/Rain combo on vaan niin täyttä voittoa. Shizel reitin voisin kyllä myös itsekkin haluta.
Niin ja ne Omaket oli kyllä lol(Erityisesti Shizel =D).
Itselläkin Baldr Sky kyllä vei parhaan VN tittelin tähän mennessä pelatuista. Toisaalta en ole pelannut, kun alle 10:tä tähän mennessä. Nyt kun pääsen jatkamaan Muramasaa(mikä on ollut aivan loistava tähän mennessä), niin sijoitus voi hyvinkin muutua. Muitakin huippu nimiä on lista täynnä odottamassa, kuten Sharin no kuni, Comyu, ever17, Cross Channel, Yu-no ja Muv-luv trilogia. Joten saas nähä pärjääkö Baldr sky noille. Mutta ainakin se on tämän hetkinen lempi VN.
Juu, hyvä että pidit, itselläni kyllä Baldr Sky on parhaan tittelin asemassa. Lähiaikoina vaan taasen hieman laiskasti päivitellyt tätä blogia kyllä, täytyy kattoa jos muutamia arvosteluja tässä saisi akaiseksi kun n jo kauan pitänyt.
Mainitsemistasi titteleistä sharin ja alternative ehkä voivat pistää kampoihin mielestäni BSkylle. Cross+channel ehkä rippuu lukijasta itse en pahemmin pitänyt ja ever17 on vain vikalla reitillä mahtava ne 4 ekaa kun on vähän vaihtelevia tasoiltaan. Yu-Noa en ole kyllä lukenut mutta se saataa kanssa. Comuyta epäilen, ja itselläni muramasa vaa pelattaa sen takia hieman kun siinä kuulemma on aivan liikaa sitä "vitkastelua" paikoitellen.
jotain ajatuuksia tuossa oli.
Muita mitä muuten suosittelen vilkasemaan on Ikusa Megami Zero (arvostelun heitän kunhan jaksan kirjoittaa) ja Verita kunhan se tässä julkaistaan. Verita ehkä tällä hetkellä odotetuin julkaisuni.
Lähetä kommentti