sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Arvostelu: Mobile Suit Gundam 00

Ja neljäs arvostelu syksyn/talven sarjoista:

Mobile Suit Gundam 00 (tv) (season 1)
AKA Kidou Senshi Gundam 00, Gundam 00
Genret: Toiminta, Sci-fi, Mecha, Drama
Pituus: 25 jaksoaGundam 00 on tunnetun mecha sarjan uusin osa. Toisaalta se ei perustu mihinkään jo olemassa olevaan jatkumoon vaan luo oman jatkumonsa, joten aikaisempaa tietoa sarjasta ei tarvitse olla jottan Gundam 00 voisi nauttia täysin. Tietenkin jos on aikaisempia Gundam sarjoja on nähnyt niin pieniä referenssejä ja sarjojen kesken toistuvia elementtejä voi bongata, joka antaa mukavia nostalgia paukkuja sarjaan. Gundam 00 on suunniteltu noin 50 jakson mittaiseksi sarjaksi, joka on jaettu kahteen 25 jakson pätkään, joista loput 25 jaksoa näytetään myöhemmin syyskaudenalkaessa?. Vaikkakin tämä ensimmäinen tuotantokausi antaa kohtuullisen hyvän lopun, mutta ei kerro tarinaa loppuun. Omasta mielestäni Gundam 00 on paras näkemäni Gundam sarja, toki en ole kaikkia nähnyt joten en voi sanoa että se olisi kaikkein paras (katsotut: SEED, SEED Destiny, Wing, Turn A).

   

Aluksi ennen sarjan alkua pelkäsin etten tulisi siitä nauttimaan, koska edellinen Gundam sarja SEED Destiny oli jättänyt hieman huonon maun suuhuni ja sarjan hahmosuunnittelu muistutti hieman Wingiä josta enkään niin pitänyt. Mutta onneksi pelkoni osottautui turhaksi koska Gundam 00 on aivan tykki sarja. Tapahtuma paikkana on maapallo hieman tulevaisuudessa, jossa maailma on jakautunut 3 suurvaltaan (HRL:ään, AEU:hun ja Unioniin) sekä lukuisiin pikkumaihin. Tästä maailmasta fossiiliset polttoaineet ovat kulutettu loppuun, mutta niiden tilalle on rakennettu suunnaton aurinkokenno verkosto avaruuteen maapallon ympäri keräämään aurinkoenergiaa. Tätä energiaa välitetään maapallolle 3 suuren hissin avulla jotka ylettyvät maasta avaruuteen. Tietenkin jokaiselle suurvallalle yksi hissi joita he käyttävät maapallon energia varojen mopoliasemaan, tämä on johtanut sotiin ympäri maailmaa. Celestial Being, salajärjestö joka on kyllästynyt maailman nykytilanteeseen on salassa rakentanut voimakkaita jopa superaseisiin verrattavia mechoja Gundameja. Vuosien suunnittelujen jälkeen he viimein aloittavat suuren operaationsa jonka tavoitteena on poistaa maailman kaikki sodat. Tästä alkaa suuri ja pitkäaikeinen taistelu josta ei puutu vauhtia ja tiukkoja tilanteita, taikka juonittelujen tuulia ja moraalisia kysymyksiä. Koska Gundam 00 skaala on varsin suuri niin siinä esiintyvä hahmo kaarti on varsin suuri, josta saatta johtua että välillä on pihalla että ketä on ketä, mutta toisaalta hahmojen määrä luo tilanteen jossa jokainen luultavasti löytää hahmon josta pitää oli se sitten sotahullu palkkasoturi Ali Al-Sarseh, sotilaallinen armeijan ässä Graham Acre, typerän seksikäs ja tarkkamapuja Gundam pilotti Lockon Stratos, moraalisia kysymyksiä pohtiva ja maansa pelastamista ajatteleva prinsessa Marina Ishmael taikka vaikkapa totuutta etsivä journalisti Kinue Crossroad.

   

Jo ensimmäisestä jaksosta lähtien on selvää että tähän sarjaan on panostettu hurjasti, koska se oikein hohkaa suuria tuotanto arvoja oli sitten kyseesstä tarkasti piirretyt ja tyylikkäästi suunnitellut mechat, erittäin sulavasti toteutettu animaatio taikka välillä varsin näyttävät erikoisefektit. Gundam 00 on erittäin miellyttävää katseltavaa ja sen varsin mies puoleinen hahmo kaarti ei pahemmin häiritse alkua pidemmälle.

   

Ääninäyttelijät sopivat hahmoilleensa varsin hyvin tuoden niistä varsin hyvin heidän olemuksensa esiin. Äänimaailma on muutenkin sarjassa hyvin kohdallaan ja sen taustamusiikit luovat varsin hyvin tunnelmaa ja intensiivisyyttä toimintakohtauksiin. Ainakin sarjan loppupulella sulavan animaation ja todella hyvin sopivan musiikin yhdistelmä saa katsojan pysymään tuolinsa laidalla tiukasti odottaen mitä seuraavaksi tulee tapahtumaan.

   

Yksi asia on ainakin varmaa, se että Gundam 00 toimittaa katsojalle erittäin laadukkaan ja näyttävästi tehdyn sarjan sen pienen pettymyksen jälkeen joka oli Gundam SEED Destiny. Gundam 00 on pakkokatsottavaa jokaiselle sarjan fanille, sekä niille jotka pitävät näyttävästä tuolin reunalla pitävästä toiminnasta. Tämä sarja on yksi niistä sarjoista joka vain paranee loppua kohti mennessä ja sinne päästäessä antaa uskomattoman intensiivisen lopetuksen kaudella, joka taas antaa suuren nälän siihen saakka kunnes syksyllä sarjan toinen tuotantokausi alkaa. Kaikenkaikkiaan loisto sarja.

Arvosana: 9/10

   

Plussat:
+ Näyttävä
+ Kokoajan paraneva toiminta
+ Laaja hahmo kaarti
+ Mahtava lopetus kaudelle....
Miinukset:
- ...Joka jättää suuren nälän todellista loppua odotellessa

   

Ei kommentteja: