tiistai 16. maaliskuuta 2010

VN/Peli Arvostelu: Ikusa Megami Zero

Pitkästä aikaan sain jotain laiskuudestani huolimatta väsättyä.... Mutta ilman pidemmittä puheitta arvostelun pariin.

Ikusa Megami Zero


A.K.A: Battle Goddess episode-0
Genre: Fantasia, Seikkailu, I’m man goddamit
Kehittäjä: Eushully
Tyyli: ADV, RPG
Ikäraja: 18+/AO
Julkaistu: 13.6.2008
Kieli: Japani
Muut sarjan teokset: IM 1&2 (tarinallisesti kaukaista jatkoa), Genrin no Kishougun 1&2 (eivät tarinallisesti liity Serikaan, mutta tapahtumat sijoittuvat samaan maailmaan ja alueeseen vähän IM Zeron jälkeen), IM Verita (Tuleva jatko-osa, samalla myös cross-over Genrin ja IM sarjojen välillä)

Ikusa Megami Zero on Eushullyn tuottama roolipeli/Visual Novel hybridi, jonka myös sanotaan olevan heidän paras tuotoksensa, tai no on niin kauan kun Verita julkaistaan. IM Zero on sarjansa kolmas peli, mutta juonellisesti se tapahtuu ensimmäisenä, joten aikaisempaa kokemusta ei tarvita.

Ikusa Megami sarjaa kertoo Serika Silfilistä, vaeltelevasta soturista, jonka ihmiset tuntevat sekä pelkäävät tunteettomana jumalan surmaajana ja taistelujen jumalattarena, tietenkään asia ei ole lähellekään näin yksinkertainen. IM Zero edellisistä teoksistaan poiketen kertookin Serikan tarinan siitä miten hänestä tuli pelätty jumalan surmaaja ja ansaitsi tittelin taistelujen jumalatar.
Zeron tarina alkaa siitä ajasta jolloin Serika oli vielä ihminen ja palveli myrskyjen jumalta Barouharttia sotilaana, auttaen ihmisiä kirkon nimissä. Eräänä päivänä hän kuitenkin tapaa salaperäisen matkaajan, tarujenkerääjän Satian sekä saa tehtäväkseen omalta kirkoltaan löytää puhdistus menetelmän korruptoituneelle pyhäinesineelle. Nämä asiat sitten pistävät aloilleen pitkäkestoisen tapahtuma sarjan, jonka aikana Serika tulee monesti kyseenalaistamaan omat uskomuksensa. Ja kun viimein hänestä tulee pelätty jumalihminen jumalten surmaaja, tulee hän useasti ajattelemaan omaa merkitystään maailmassa ja mitä hänen tulisi voimiaan käyttää.


Serika ja Sateia, näiden kahden henkilön kohtaamisesta alkaa pitkä, eeppinen, sekä tragediaa täynnä oleva tarina

Juoni on kokonaisuudessaan jaettu 10 eri kappaleeseen jotka käydään lineaarisesti läpi, tietenkin siellä sun täällä on muutamia valinta kohtia, jotka vaikuttavat hieman miten kyseinen kappale etenee, mutta tämä ei kuitenkaan vaikuta loppu tulokseen pahemmin. Ja nämä 10 kappaletta voidaan myös löyhästi jakaa 4 eri ”vaiheeseen”, jotka keskittyvät hieman erilaisiin teemoihin ja tapahtuma sarjoihin, mutta kaikki kuitenkin lähestyvät vääjäämättömästi kohti varsin eeppistä loppu ratkaisua. Suurimmilta osin kuitenkin tarinan etenee sillä kun Serika seikkailee ympäri Dir Lifynan maailmaa ja tulee osaksi mitä ongelmia ikinä sitten tuleekaan vastaa ja ottaen aina välillä yhteen ”pääpahiksen kanssa. Tässä asiassa IM Zero onnistuukin loistavasti, nimittäin luomaan tarinaansa laadukkaan seikkailun ilmapiirin ja maailman jossa tuntuu olevan taustalle tarinaakin. Ja kuitenkin samalla kaiken seikkailun ohella, tarina hiljaa, mutta vääjäämättömästi lähestyy lopullista yhteenottoa. Kaikkeen kun on lisättynä vielä laadukas hahmokaarti mihin kuuluu monenlaisia tuttavuuksia, niin tarinansa puolesta IM Zero vetää helposti vertoja konsoli roolipeleille.


Matkoillaan Serika tapaa kaikenlaisia tuttavuuksia

Graafiselta puoleltaan Zero on myös korkeaa laatua. Kaikki hahmokuvista, taustoista CGeisiin on kauniisti ja asiaankuuluvasti toteutettuja, miellyttäen silmää. Toisaalta, kun peli siirtyy pelitilaan, on sen hahmo spritet ja kartat hieman alhaista tasoa verrattuna siihen kun se on kerronta tilassa. Mutta tämä ei pahemmin haittaa.


Monenlaiset ovat matkaajan tiet

Ääni maailmansa puolesta kaikki on myös kunnossa, vaikka ainoastaan kaikki naispuoliset henkilöt ovat ääninäyteltyjä, mutta he tekevät erinomaista työtään puhuessaan. Yksi mikä yllättää on kuitenkin pelin musiikkien laatu, joka on erittäin korkeaa tasoa ja oli parempi mitä odotin, ja lähes jokaiseen kohtaukseen löytyy sopivia raitoja. Ääniefektien taso oli kuitenkin hieman laimeaa, mutta tämä ei haittaa, kun ne vain tehostavat pelitilan taistoja.


Vaikka suurin osa taisteluista käydään pelitilassa, on toimintaakin aina silloin tällöin kerronnallisestikin. (PS. Haisherra on kova muija)

Pelimekaniikaltaan IM Zero on varsin perinteinen roolipeli, jossa hahmo hahmot saavat kokemuspisteitä ja nousevat tasoissa jne., toisaalta pelaaja itse voi määrätä Serikan tapauksessa miten saa itse laittaa kehitys pisteet statseihin, kun muut hahmot nousevat automaattisesti. Taistelu tilassa käytetään kuitenkin ruutupohjaista taistelutilaa, jossa eri iskut, taidot ja taiat osuvat eritavoilla, joka tuo hieman strategiointia taisteluihin kuten myös erilaiset taisteluryhmittymätkin. Sivutehtävääkin on hieman päätarinan lisäksi, mutta tämä on kuitenkin varsin vähäistä. Kaiken kaikkiaan pelimekaniikka on Zerossa varsin hyvä ottaen huomioon mediansa ja joissain tapauksissa yltää melkein konsolipelien ropejen tasolle, mutta parannettavaa löytyy.



Aikuismateriaalinsa puolesta IM Zero on myös siellä keskiverto tasolla, eli ei aivan perinteisestä muutamasta kohtauksesta puhuta, vaan aikuiskohtauksia pukkaa tasaisin väliajoin pitkin koko pitkän pelin. On myös huomioitavaa että nämä kohtaukset eivät ole pelkästään yksipuolista konsentuaalista seksiä vaan mukaan mahtuu tusinan verran raiskauskohtauksia ja pari hieman fetissisempääkin kohtausta on eksynyt joukkoon. Tämä vain varoituksena niille ihmiselle ketkä tällaisesta materiaalista ei pahemmin pidä.


Yritän pitää tämän sivustoni alle AO rajan joten käyttäkää mielikuvitustanne

Hieman tyypillisestä alustaan huolimatta Ikusa Megami Zero tarjoaa eeppisen seikkailupitoisen tarinan josta tapahtumia ja juonenkäänteitä ei puutu. Tähän lisätään vielä Eushullyn tutuksi käynyt tasokas pelisuunnittelu ja höystetään vielä mainiolla grafiikalla ja musiikilla on pitkäkestoinen ja laadukas paketti valmis. IM Zeroa voin suositella lähes kaikille kunnon fantasia teosta etsivälle, joka myös kaipaa peli elementtejä teokseensa.


+ Seikkailun tuntu
+ Hahmot
+ Musiikit
+ Pelimekaniikka ei pilaa kokonaisuutta
+ Tarina
– Tarina alkaa hieman hitaasti
– Osa pelitilan grafiikasta voisi olla parempaa

Arvosana: 9-
Erittäin positiivisesti yllättävä teos, joka tarjoaa eeppisen fantasia tarinan, joka myös onnistuu herättämään mietteitä Serikan kohtalosta ja siitä miten elämä häntä riepottelee. Ja kaikkea vielä höystää keskivertoa addiktiivisempi pelimekaniikka.

Ei kommentteja: