tiistai 24. helmikuuta 2009

VN Arvostelu: Sharin no Kuni, Himawari no Shoujo

Nimi: Sharin no Kuni, Himawari no Shoujo, 車輪の国、向日葵の少女
AKA: Syarin
Genret: Draama, Romanssi, (komedia)
Kehittäjä: AkabeeSoft2
Tyyli: ADV (aina välillä valintoja, jotka vaikuttavat tapahtumien kulkuun)
Ikäraja: 18+/AO
Julkaistu: 25.11.2005
Kieli: Japani, (Englanti, tämä tulee tapahtumaan ennemmin tai myöhemmin, mutta aktiivista käännöstä ei tällä hetkellä ole menossa)
Arvostelija: Metdragoid



Sharin no Kuni, Himawari no shoujo tai faneille tuttavallisemmin Syarin on Akbeesoft2 tuottama ja varmaan kyseisen studion tunnetuin teos. Syarinin tapahtumat sijoittuvat nykyaikaan, mutta kuitenkin rinnakkaismaailmaan, jonka maailman tilanne on hieman erilainen kuin meidän. Tässä maailmassa on olemassa ”Pyörän”-maa, joka on tullut tunnetuksi sen tavasta käsitellä rikollisia. Tässä maassa rikollisia ei tuomita vankilaan rikoksistaan vaan heille annetaan velvoitteita, heidän tekemiensä rikosten perusteella. Tällaisella menetelmällä maa toivoo tekevänsä rikollisista kunnollisia kansalaisia, jotka lopulta taas pystyisivät tukemaan valtiota kunnon kansalaisina. Tämänlainen käytäntö on kuitenkin hyvin raskas ja jos rikollinen rikkoo velvoitettaan, niin hänet yleensä lähetetään loppuelämäkseen vankilaan tai mielisairaalaan taikka vain suoraan tapetaan, kun on katsottu, että henkilö ei enää pystyisi palvelemaan yhteiskuntaa. Näitä rikollisia valvomaan on noussut uudenlainen sosiaaliluokka ”Ylemmäntason erikoishenkilöt”, nämä henkilöt valvovat ja johtavat rikollisia suoriutumaan velvollisuuksistaan. Nämä henkilöt ovat myös nousseet maan tukipylväiksi moninaisten taitojensa ansioista, joita he tarvitsevat työssään ja jotka he ovat saaneet erittäin rankasta ja kuolemanläheisestä koulutuksestaan. Läpikäydystä koulutuksesta johtuu myös ”ylemmäntason erikoishenkilöitä” joskus kutsutaan ”superihmisiksi” taikka ”valtion koiriksi”, koska he pitävät yllä erittäin rankkaa kuria.


Morita Ken'ichi, yksi parhaimmista päähenkilöistä pitkään aikaan. Määrätietoinen ja eikä ole nyhverä tai emo, vaikka hänellä joskus ei tunnu olevan kaikki ihan kotona.

Syarinin päähenkilö Morita Ken’ichi on ”ylemmäntason erikoishenkilö” kandidaatti, joka on viimein oman tutkintonsa viimeisessä vaiheessa, rankan 7 vuoden koulutuksensa jälkeen. Tätä varten hän on saapunut syrjäiseen auringonkukkien ympäröimään kylään suorittamaan tutkintonsa viimeistä vaihetta. Täällä Ken’ichi saa tehtäväkseen valvoa kolmea tyttöä joilla on velvollisuudet ”Päivässä on vain 12 tuntia”, ”Ei saa kasvaa aikuiseksi” ja ”Ei saa rakastua”, sekä auttaa heitä suoriutumaan näistä velvoitteistaan. ”Sattumankaupalta” myös kyseinen kylä sattuu olemaan hänen kotikylänsä, josta hän 7 vuotta sitten tapahtuneen kapinan aikana oli luikkinut pakoon ja jättänyt silloiset ystävänsä oman onnensa nojaan. Vaikka Ken’ichi onkin varsin muuttunut mies ja kukaan ei häntä enää tunnistakaan, niin häntä silti vielä hieman vaivaavat silloiset muistonsa. Eniten kuitenkin Ken’ichissä aiheuttaa kummastusta muutokset, jotka ovat tapahtuneet hänen vanhoille kavereilleen, jotka hän tapaa jälleen kylässä.


Suurin osa tarinan keskeisistä ihmisistä vasemmalta oikealle: Isono, Natsumi, Sachi, Touka ja Houzuki. Jokainen omalla tavallaan mainioita ja omaperäisiä henkilöitä, jotka tekävät tarinasta miellyttävää luettavaa.

Kokonaisuudessaan Syarinin juoni on jaettu 5 eri kappaleeseen ja loppuun. Joista ensimmäinen kappale on niin sanottu esittely kappale, joka esittelee teoksen henkilöt ja tilanteen. Tämä osa onnistuukin varsin hyvin asettamaan oikeanlaisen tunnelman koko tarinaan. Tästä seuraavat kappaleet 2-4 on käytetty, jokaisen pelin yhden sankarittaren tarinan läpikäymiseen, kun taas 5 kappaleessa sitten ratkaistaan tarinan aikana syntynyt ongelma. Tällaisella kappale systeemillä toteutetulla tarinan kerronta menetelmällä saadaan kerrottua kokotarina varsin tehokkaasti yhdellä kertaa, ilman että mennään niin sanottuun reitti tapaiseen kerrontaan. Täten ei lukijalle tule ongelmia siitä, että missä järjestyksessä tarinan lukisi. Toisaalta tällaisessa tavassa esittää tarinaa on varsin vähän mahdollisuutta vaikuttaa tapahtumien kulkuun valintakohdissa ja tästä johtuu, että pelin eri ”reiteissä” on varsin vähän vaihtelua, suurin ollen kenen kanssa Ken’ichi päätyy lopussa olemaan. Suurin valitus löytyykin kuinka tarina loppuu, se nimittäin tuntuu hieman pakotetulta ja pienellä lisäkirjoittamisella olisi ollut huomattavasti parempi ja lisäksi ainoastaan yksi lopuista tuntuu oikealta tarinankokonaisuuteen verrattuna. Tämän pienen kömmähdyksen kuitenkin antaa helposti anteeksi, kun ottaa huomioon kuinka voimakkaita ja dramaattisia pelin eri sankarittarien tarinat ovat ja kuitenkaan se loppu nyt ei niin huono ole.


Vaikka tarina on suurimmalta osin draamaa, on myös joukkoon sekoitettu hieman komediaakin ja slice of life elementtejä.

Syarinin ääninäyttelijätkin tekevät erinomaista työtä onnistuen tuomaan, jokaisella hahmolle laajan ja hyvin näytellyn äänen, kuulostaen juuri oikeilta oikeissa kohtauksissa. Miinusta tulee tavanomaisesta päähenkilön ääninäyttelyttömyydestä, mutta toisaalta niin sanotun ”pääpahiksen” ääninäyttelijänä on Norio Wakamoto, joka antaa sen verran lisäpotkua tunnelmaan, että edellä mainittu ei haittaa. Kaikkea tätä säestää vielä varsin laaja ja tunnelmikkaasti sävelletyt musiikit, jotka tuovat omat tehosteensa pelin moniin kohtauksiin juuri oikeilla tavoilla ja juuri oikeisiin aikoihin.



Teoksen graafinen ulkoasu ei kuitenkaan aivan yllä muiden tasolle, ollen vain keskitasoa, mutta tämä ei pahemmin haittaa. Värejä on kuitenkin käytetty varsin värikkäästi ja harmonisesti, luoden varsin miellyttävää katsottavaa. Lisää CG kuviakin olisi toivonut, mutta niitä kuitenkin on tarpeeksi niihin tärkeimpiin kohtauksiin.


Loppu olisi voinut olla kyllä hieman parempi, mutta kyllä se nyt näinkin meni

Sharin no Kuni on ehdottomasti teos jota ei kenenkään draaman ystävän tulisi ohittaa tarjoten erittäin dramaattisen tarinan, joka varmasti saa lukijansa kyynelkanavat jotenkin toimimaan surusta sekä ilosta. Kokonaisuudeltaan syarinista kyllä löytyy joitain pieniä vikoja sieltä täältä, mutta nämä kuitenkaan ei tarinasta vie sen luettavuutta.

Tuomio: 8½ (fanipoika arvosana: 10-)

+ Tarina täynnä draamaa ja rakkautta, sekä ”just as planned” momentteja
+ Hahmot
+ Ääninäyttely
– Tarinan loppu
– Valinnoilla ei niin paljon merkitystä

– Sharin no Kunin, sekä G-Senjoun jälkeen tämä henkilö on uskomaton Loose Boy (Kyseisten teosten kirjoittaja) fani ja eikä jaksa odottaa kyseisen kirjoittajan seuraavaa teosta.

– Syarin sisältää myös tämän arvostelijan lempirakkaus tarinan, mitä on missään mediassa nähnyt ja tämä mielipide tuskin tulee pitkään aikaan muuttumaan

"What force is more potent than love ?"


Ottakaa tästä nyt vielä lopuksi taustakuva koneellenne

Ei kommentteja: