maanantai 5. tammikuuta 2009

Anime arvostelu: ef – a Tale of Memories/Melodies

ef – a Tale of Memories/Melodies

AKA: ef – Fairy Tale of Two
Pituus: 2x 12 jaksoa
Genre: Draama, Romanssi, (koulu)
Tullut Televisiosta: Memories 07.10.2007 – 23.12.2007 / Melodies 07.10.2008 – 23-12-2008
Tuotos: SHAFT



ef – Fairy Tale of two oli alkujaan minorin kehittämä Visual Novelli (joka itsessään oli jo jaettu First ja Latter Taleen, mutta niistä ei enempää tässä arvostelussa), josta myöhemmin tehtiin kaksikautinen animekäännös, ensimmäinen ollen nimeltään ef – a Tale of Memories ja toinen ef – a Tale of Melodies. Voisi sanoa että ef kertoo kahden henkilön tarinan Yuko Amamiyan ja Yu Himuran ja kuinka he vaikuttivat heidän tapaamiinsa ihmisiin. Pohjimmiltaan kuitenkin effissä on kyse viidestä eri parisuhteessa joissa jokaisessa on tapaaminen, ongelmansa ja lopulta ratkaisu. Nämä kaikki viisi tarinaa ovat kuitenkin joko enemmän tai vähemmän kytkeytyneinä toisiinsa. lopulta tehden ison hienon ympyrän, kronologisesti alkaen Yukon ja Yun tapaamisesta ja lopulta päättyen heidän ratkaisuunsa. Tarinankerollisesti molemmissa effin tuotantokausissa käytetään samanlaista muottia jossa samanaikaisesti kerrotaan kaksi tarinaa ja vaihdellaan niiden välillä. Tällainen kahden erillään olevan tarinan samanaikaisesti kertominen saattaa vaikuttaa aluksi hieman sekavalta, mutta siihen kyllä tottuu ja kun otetaan myöhemmin tarinassa paljastuvia asioita huomioon niin tämä hyppiminen saa omanlaisensa merkityksen tarinaan. Vaikka ef onkin suurimmalta osin draamaa, joka keskittyy jokaisessa suhteessa oleviin henkilökohtaisiin ongelmiin, niin on sarjassa mukana hieman komediaakin piristämässä menoa siten, että sarjasta ei tulisi liiankaan masentava.


Pohjimmiltaan ef on ihmisten välinen tarina

Yksi asia minkä katsoja huomaa varsin nopeasti effissä on myös sen artistinen ulkoasu. Tavanomaisen animaation lisäksi, sarjassa käytetään varsin runsaasti ruutuun kohdistuvia erikoisefektejä, esimerkkeinä mainittakoon ruudun paloittelua ja osien uudelleen sijoittelu, värien ja animaation samanaikainen yksinkertaistus tai vaikkapa taustanasettaminen henkilöhahmoihin ja taustojen mustaaminen samanaikaisesti. Tällainen artistinen kikkailu oli se sitten toteutettu budjetin säästämiseksi tai artistisena näkemyksenä jakaa mielipiteitä, jotkut pitävät ja jotkut ei. Itse ainakin pidin sen tuomasta ilmapiiristä ja siitä miten voimakkaasti se tehosti joidenkin kohtausten dramaattisuutta. Ja voisikin sanoa, että ilman omanlaistaan tarinan kerronta muotoaan ja artista näkemystään ef olisi jäänyt ihmisten mieliin vain keskivertoa parempana sarjana.


Esimerkkejä artistisesta "kikkailusta"

Toinen asia missä ef loistaa on sen musiikillisella puolellaan, omaten voimakkaita ja tunnelmallisia ääniraitoja. Lisäksi molempien tuotantokausien alkukappaleet ja niistä sarjan aikana käytettävät moninaiset sävelmuunnokset ovat yksinkertaisesti loistavaa kuunneltavaa. Ääninäyttelijätkin onnistuvat tekemään erinomaista työtä ja tuomaan hahmoihinsa eloa silloin kun he ovat iloisia ja liikuttuneisuutta silloin kun he ovat surullisia.


Erikoisefektien käyttö on hyvin runsasta, joka lisää tunnelmaa huomattavasti.

ef on kaikin puolin erittäin kaunis ja tunnepitoinen tarina, joka tekee hienon ison ympyrän sillä miten kaikki on liitoksissa toisiinsa ja kuinka se alkaa ja loppuu samaan pisteeseen keränneenä kaikella matkalla tapahtuneen mukaansa. Sarja itsessään ei yritä olla mitään suurta ja onkin vain tarina ihmisistä ja heidän vastoinkäymisistään, mutta se miten tämä kaikki on esitetty, tekee juuri effistä loistavan ja tunnelma rikkaan tarinan.


Kuten joku joskus sopivasti sanoi niin ef omaa suuren määrän pilvipornoa eli erittäin laadukkaita taivaskuvia.

Tuomio: 9

+ Tunnelma
+ Musiikit
+ Artistinen kikkailu
– Artistinen kikkailu
– Saattaa aluksi vaikuttaa hieman sekavalta



Joskus yksin kertaisilla efekteillä saadaan, kohtauksista paljon enemmän tunnetta esiin kuin ilmna niitä.


”Yksi omista ehdottomista lempisarjoistani” - Metdragoid

Ei kommentteja: