tiistai 19. toukokuuta 2009

VN Arvostelu: Secret Game –Killer Queen– Depth Edition

Secret Game –Killer Queen– Depth Edition

Nimi: Secret Game –Killer Queen– Depth Edition
Genre: Toiminta, Draama, ¿Psykologinen?
Kehittäjä: Flat
Tyyli: ADV, Kineettinen (yksi valinta ei paljoa hetkauta)
Ikäraja: 18+/AO, (All Ages versio olemassa PS2:lle)
Julkaistu: 24.4.2009
Kieli: Japani
Relaatiot: Killer Queen
Arvostelija: MetdragoidSecret Game –Killer Queen– on varsin uuden studion Flatin ensimmäinen teos. Alkujaan Flat oli doijin ryhmä, joka teki Killer Queen nimisen teoksen. Myöhemmin (nähtävästi alkuperäinen Killer Queen oli ainakin jossain määrin suosittu) Flatista sitten tuli virallinen yhtiö ja se julkaisi PS2:lle Secret Game –Killer Queen–nin, joka oli remake heidän alkuperäisestä teoksestaan. Myöhemmin sitten tämä PS2 versio takaisin portattiin tietokoneella ja lisäten hieman tavaraa ja saaden lisänimen depth edition. On huomattava, että alkuperäinen Killer Queen ja sitten uudelleen tehty Secret Game ovat eri teoksia vaikka jakavatkin saman hahmokaartin ja asetelman, mutta niiden loppuratkaisut ja hahmopersoonat ovat kuuleman mukaan varsin erilaisia (itse tätä asiaa en voi kommentoida kun en koskaan ole lukenut alkuperäistä Killer Queenia, joskus kyllä ajattelin sen jostain saada käsiini).Secret Game kertoo 13 henkilön ryhmästä varsin sekalaisia ihmisiä, joista jokainen on kidnapattu salaperäisen henkilön tai henkilöiden toimesta ja jätetty hylättyyn rakennukseen oman onnensa nojaan. Jokaisen henkilön kaulan ympärille on myös kiinnitetty metallinen kaulapanta, joka on lähes mahdotonta irrottaa, sekä PDA -laite kertomaan miten renkaan saa irrotettua. Tietenkään ketään ei aluksi meinaa uskoa kaikkea tietoa, mitä heidän PDA –laitteisiinsa on kirjoitettu, vaan luulevat aluksi tilannetta huonoksi vitsiksi. Mutta varsin pian käy ilmi, että kaikki on totista totta ja että heidän henkensä on todellakin vaarassa. 72 tuntia aikaa poistaa kaularengas tai se tappaa heidät, säännöt joiden rikkomisesta seuraa kuolema, tehtävät jotka vaihtelevat selviytymisestä ihmisten tappamiseen 13 eri PDA –laitteessa, jotka on numeroitu korttipakan mukaisesti. Kuoleman peli on alkanut.


Kaiken häärimisen ja sähläämisen keskellä välillä ehditään hieman rentoutumaankin

Juoneltaan teos seuraa Souichi Mitsurugia, joka on pelin yksi 13 ”osallistujasta”, joka on mentaliteetiltaan varsin hyväntahtoinen henkilö ja yrittää saada mahdollisimman monta osallistujaa elossa ulos. Tämä hänen varsin naiivi asenteensa, vaikka onkin tilanteeseen ottaen hieman ärsyttävä, on varsin hyvin kerrottu ja alustettu, johtaen siihen, että se ei pahemmin pääse nousemaan päähän. Tarina on jaettu 4 jaksoon, joissa tilanne on sama, mutta ”pelaajien” aloituspaikat ovat erilailla, joka sitten johtaa varsin eri tapahtumasarjoihin. Jokainen näistä jaksoista on luettava järjestyksessä, uusi aina avautuen päästyään edellisen loppuun. Jaksot ovat myös hyvin lineaarisia ilman minkäänlaisia valintoja, poikkeuksena on 3 jakso, jossa on hieman ennen puoltaväliä, yksi valinta, joka sitten määrää miten loppu jakso etenee (kokonaisuudessaan siis 5 eri reittiä). Vaikka tarina pelaileekin hieman psykologisilla aspekteilla, siinä että keneen voi luottaa ja keneen ei, niin tällainen ilmapiiri ei kuitenkaan pääse aivan täyteen potentiaaliin juuri Souichin passiivisuuden vuoksi. Mietityttää millainen teoksesta olisi tullut jos Souichi olisi ollut hieman aggressiivisempi henkilö, jolloin asetelmasta olisi saatu enemmän irti, mutta tässäkin tapauksessa Secret Game tarjoaa varsin viehättävän ja mielenkiintoisen tarinan. Jokainen jakso on myös pituudeltaan varsin sopivan pituisia, täten niiden lukeminen ei ole kovinkaan pitkäveteistä, kun tapahtumat liikkuvat hyvällä tahdilla. En yleensä näissä arvosteluissani paljoakaan kommentoi H-kohtauksia, mutta Secret Gamen kohtauksista, on pakko mainita, että mitä ihmettä tekijät ovat ajatelleet niiden sijoituksilla? 5 kohtauksesta 4 sijoitukset tuntuivat niin epämääräisiltä, että se oli varsin selvää, että ne vain ovat siellä lisäämässä myyntiä. ”101 Miten sijoitan H-kohtauksia tarinapohjaisiin Visual Novelleihi” tuon kirjan lukeminen on varsin suositeltavaa tekijöille.


"Pelin" vakavuus ja tappoteho myös vahvistuu pikkuhiljaa, kun pelaajat nousevat monikerroksisen rakennuksen ylemmille kerroksille ja löytävät yhä voimakkaampia aseita

Koska Flat on varsin uusi studio ja heidän alkunsa on doujin puolella, niin tämä näkyy jotenkin heidän artistiensa piirtojäljessä. Vaikka teoksen piirtojälki ei olekaan aivan huipputasoa ja siinä esiintyy välillä muutamia varsin hassuja asentoja, niin tällaiset pienet virheet eivät pahemmin kuitenkaan haittaa. Toinenkin asia minkä visuaalisella puolella huomaa on varsin terve tilannekuvien määrä, auttaen lukijaa paremmin hahmottamaan mitä on menossa.


Koska kyseessä on kuoleman "peli" niin kuolemat ovat varsin tavallisia, vaikka veri lentääkin, niin mitään liian brutaalia ei näytetä

Audionsa puolesta Secret Game on se perinteinen, kaikki muut ovat ääninäyteltyjä paitsi päähenkilö itse. Itsessään ääninäyttelijät kumminkin ovat varsin laadukkaita ja onnistuvat tuomaan hyvin esille moninaiset eri tunnetilat, sekä erilaiset puhe tyylit millä jotkin hahmoista puhuu. Taustamusiikkiensa puolesta teos myös on ihan hyvällä puolella, sillä että musiikit tukevat varsin onnistuneesti tapahtumien kulkua, mutta kuitenkaan olematta mitään maailmaa mullistavia tapauksia.


Teoksen lopussa olevat bonus materiaalit ovat ihan hauskaa luettavaa, oma vatsani ei ainakaan kestänyt sitä kun eräät hahmot vaihtoivat repliikkejään, mikä myös todisti sen, että eräät henkilöt eivät lainkaan osaa ääninäytellä jonkinlaisia hahmoja

Kokonaisuudessaan Secret Game onnistuu olemaan varsin onnistunut kokonaisuus siinä, että se tarjoaa viihdyttävän tarinan, joka ei ole pituudeltaan liian pitkä. Lisäksi tarinan loputtua aukeavat muutamat pienet keskustelu kohtaukset joissa tarinan henkilöt keskustelevat niitä näitä, sekä pilalle menneitä äänityskohtauksia, antavat mukavan lisän kokonaisuuteen. Itse ainakin sanoisin että Secret Game –Killer Queen– on varsin erinomainen esimerkki siitä minkälainen tulisi tällä markkina-alalle ryhtyvien studioiden ensiteos.

Arvosana: 8½

+ Onnistunut kokonaisuus
~ mitä hemmettiä tekijät oikein miettivät noiden H-kohtausten ajoitusten kanssa… Olivat niin selvästi vain jälkikäteen lykättyjä myynnin kasvattajia
– Ulkoasu paikoitellen


OP video

13 kommenttia:

Tsubasa kirjoitti...

Jotenkin.... tutun kuuloinen konsepti.

Metdragoid kirjoitti...

juu... Vain hieman tutun oloinen? Battler Royalesta koskaan kuultukkaan >.>

mutta vaikka olisikin vanha konsepti, niin ei haittaa minua.

t kirjoitti...

http://forums.animesuki.com/showthread.php?p=2414506#post2414506

Metdragoid kirjoitti...

Wanha uutinen jo toi, mut hyvä kyl et ne taas jatkaa ja vauhdil. Oletko itse muuten lukenut Uminekoa?

t kirjoitti...

Olen tietty, ne kolme ensimmäistä. Sitä neljännen episodin ykköspatchia en ole aikonut kokeilla ollenkaan, kun kuitenkin harmittaisi sitten kun se jää kesken.

Olen vihdoin aloittanut tässä joitain päiviä sitten Muv-Luvin pelaamisen ja olen vissiin aika loppupuolella Extran ensimmäistä reittiä. Nyt pitää toivoa ettei ole tämä vielä hirveän kesken kun tuo Umineko-patchi julkaistaan (tai saan taktikoida oikein kunnolla spoilerien välttämistä).

Metdragoid kirjoitti...

No uminekon nyt lukee päivässä parissa kun siihen jää sen verran pahasti koukkuun kun sitä alottaa lukemaan. Ja ei tuo ensimmäinen 1/3 patchi pahjasti jäänyt kesken, voisin sanoa että katkesi varsin sopivaan aikaan.

Mutta mitäs pitänyt siitä Extrasta? Omasta mielestäni se on ihan hauskaa luettavaa ollut, ei se tietenkään maailmanparas tai omaperäsin ole, mutta varsin mukava silti.

t kirjoitti...

Aika lailla samaa olen itsekin ajatellut Extrasta. Ehkä kaikkein "hienoimmalta" tässä on tuntunut pelin tekninen toteutus, kun en aiemmin ole juurikaan pelannut tällaisilla "kehittyneemmillä" engineillä toimivia pelejä. Mutta en kyllä välttämättä jaksaisi tätä kahta kertaa pelata jollen tietäisi, että niihin seuraaviin osiin on edes joitain kytköksiä :)

Metdragoid kirjoitti...

Juuh, itsekkin pelasin ensiksi Extran ja Unlimitedin läpi, etten olisi heti hukassa, jos alottaisin alternativesta. Itsekkin vain pelasin Sumikan ja Meiyan (nämä pitää heittää läpi, että unlimited aukeaa) routet extrasta läpi, muita en sitten pahemmin jaksanut. Ja sitten Unlimitedin vedin vain kerran läpi. Toki siinä varmaan olisi jotain pohjustusta saanut enemmän, jos kaikki routet olisi pelannut, mut ei ollut mielestäni nyt pakollista.

Täytyisi tässä, jossain välissä kyllä lukaista Muv-Luv: Total Eclipsekin kyllä, kun sitä en vielä ole, mutta siihen kuulemma on tulossa käännöskin, kunhan ihmiset saavat häckättyä sen pelimoottorin. Joten olen sen lukemisen lykännyt, kyseessähän on unlmitedin ja alternativen sidestorystä/prequelista mikä on osana altered fablea.

t kirjoitti...

Niin, siis tarkoitin juuri niitä Extran kahta reittiä tuossa aiemmassa postauksessa. Unlimitedistä olen paljon kiinnostuneempi kuin tästä osasta.

En sitten tiedä mitä tuosta Total Eclipse -jutusta pitäisi ajatella. Olen kyllä itsekin ollut tietoinen siitä käännöksestä, mutta se kai on sen verran lyhyt että sen nyt varmaan muutenkin lukaisee jos Alternative menee edes jotenkin. Mutta noin yleisemmin nuo fandiskit eivät kyllä lukemieni kuvausten perusteella vaikuta kovin houkuttelevilta.

Metdragoid kirjoitti...

Siis tuo Total Eclipsehän oli muistaakseni alunperin joku pieni romaanisarja ja sitten se käännettiin VN muotoon tuossa Altered Fablessa, eli ei se aivan liian lyhyt ole tietääkseni, no ei se tieteekseni kuitenkaan ole mikään pitkäkään, eli sopivan pituinen. Ja TE sijoittuu vielä alternativen maailmaan niin se ainakin minua kiinnostaa hieman enemmän mitä "extran" maailma. Kun se altered fablehan oli jaettu 3 eri osaan tietääkseni, final extraan, TE:hen ja siihen johinkin pieneen vuoropohjaiseen strategia peliin.

Mutta itse ainakin varmaan odotan sitä käännöstä tuosta TEsta ennen kuin sen luen, kun muistaakseni sen käännös on valmis ja vain se häckeröinti puuttuu ja sitten inserointi.

Metdragoid kirjoitti...

aaa... juu tuossahan se threadi oli

http://forums.novelnews.net/showthread.php?t=35607

~about 1 mega tekstii, eli ihan sopivan pituinen

t kirjoitti...

Osaatko muuten noin offhand arvioida, minkä pituinen UL on EX:ään verrattuna?

Metdragoid kirjoitti...

hmm.. siitä nyt on aikaa kun luin, mutta muistaakseni UL oli about saman pitunen ku EX.
Alternative taas on ihan vituste sitte pidempi, kun se periaatteessa on vaan yks iso route ja ne valinnat siin ei pali vaikuta siihen tarinan kulkuu...