---
Nimi: Umineko no Naku Koro ni
AKA: Umineko, When They Cry 3, When Seagulls Cry
Genret: Mysteeri, thrilleri, kauhu, draama, komedia
Kehittäjä: 07th Expansion
Tyyli: Ääniromaani (suoraviivaisesti tekstiä, kuvia ja ääntä)
Ikäraja: 13+ (ei sisällä H-materiaalia, mutta sisältää kohtauksia jotka ei aivan nuorimmille välttämättä sovi)
Julkaisupäivä: 2007-08-17
Kieli: Japani, Englanti (fanikäännös)
Umineko on varsin tunnetun doujin ryhmän 07th Expansionin uusin teossarja. Tämä ryhmä on varsin tunnettu heidän edellisestä teoksestaan Higurashi no Naku Koro nista, joka oli doujin peli luonteestaan huolimatta varsin menestyksekäs ja onnistui keräämään erittäin uskollisen fanijoukon. Umineko on kuten edeltäjänsä Higurashi mysteeri/kauhu/thrilleri jossa joukossa on komediaa alussa ennen kuin kaikki menee suoraan ”helvettiin”. Ja kuten Higurashikin on Umineko jaettu ”palapelin osiin” toisin sanoen 4 kysymys jaksoon, jossa pelaajalle esitelleen taustatarina ja henkilöt sekä luodaan iso joukko kysymyksiä joihin ei anneta suoraan vastauksia. Näitä neljää kysymys jaksoa seuraa 4 vastaus jaksoa, jotka sitten antavat vastauksia lukijalleen ja tuo tarinan päätökseen. Nämä kaikki 8 jaksoa ovat jokainen erilaisia, ja ainut niitä yhdistävä asia on taustatarina, josta sitten kaikki tapahtumat vievät erilaisiin tapahtumiin avaten isomman osan ”palapeliä”, jota pelaaja yrittää ratkaista. Tietenkin kaikilla näillä jaksoilla on yhdistäviä tekijöitä toisiin, Higurashin katsoneet/lukeneet kyllä tietävät. [Tämä kaikki olettaen että Umineko tulee käyttämään samanlaista tyyliä kuin Higurashi]. Vaikka olen tässä nyt maininnutkin Hirgurashin useasti niin ei lukijan tule tuntea tätä teosta lainkaan nauttiakseen Uminekosta, Higurashi tuntemus vain selventäisi muutamia asioita, jotka kumminkin tulisivat ennemmin tai myöhemmin tunnetuksi ja toisivat lisää ahaa elämyksiä kun huomaa jossain päin olevan pieniä viittauksia siihen. Tähän mennessä Uminekosta on julkaistu 3 ensimmäistä kysymys jaksoa, joista ensimmäinen on käännetty fanien toimesta englanniksi ja loputkin ovat työn alla. Lisäksi Uminekosta tulee ulos yksi jakso noin joka puolivuosi, jokaisen Comiket tapahtuman yhteydessä.
Pientä referointia Higurashia kohtaan, teoksen tuntevat kyllä tietävät kyseisen lauseen merkityksen.
Uminekon tapahtumat sijoittuvat Rokkenjima nimiselle saarelle. Joka vuosi tällä saarella kokoontuu Uroshima niminen varsin rikasperhe. Ja nyt on taas tämän vuosittaisen kokouksen aika. Battler joka on Uminekon päähenkilö on yksi tämän perheen lapsista ja joka olosuhteiden pakosta ei ole tässä kokouksessa käynyt 6 vuoteen. Mutta hän tulee varsin pian huomaamaan, että tämä vuosikokous tulisi olemaan varsin erilainen lapsuuden muistoistaan kun suuri myrsky rantautuu saarelle. Tämä myrsky eristää saaren asukkaat varsin hyvin saarelle. Tämä myrsky ei tavallisesti olisi niin pahaksi haitaksi ellei yllättäen saarella alkaisi tapahtua erittäin raakoja murhia. Ja kun sattumalta tänä vuotuisessa kokouksessa käsiteltäisi perheen perintöasioita, kun oletetaan että tämän hetkinen perheen pää kuolisi pienenajan sisällä. Kaiken tämän lisäksi tähän kaikkeen liitetään kirje joka saapuu seurueelle saaren paikalliselta noidalta, jonka on vain sanottu olevan myytti. Tämä luo hyvän, vaikkakin hieman perinteisen pohjan tarinalle, joka on kaikkea muuta kuin miltä se näyttää. Tätä kaikkea värittää Uminekon varsin värikäs hahmokaarti, josta löytyy muutamia varsin mielenkiintoisia sekä perinteisiä tapauksia. Tämä onnistuu luomaan varsin tiiviin, sekä tunnelmikkaan ilmapiirin, jossa ei voi olla lainkaan varma kenenkään motiiveista ja siitä että onko saaren noita eli 19 henkilö todellakin olemassa.
”Kunhan tämä myrsky vain laantuu ja merilokit rääkyvät taas iloisesti, niin me selviämme.”
Battler ja George Uroshima miettimässä piiloitetun kullan arvoitusta, kyseinen kulta on myöskin yksi tarinan keskeisistä asioista. Onko sitä olemassa vai ei?
Koska Umineko on doujin tuotos niin sen tuotantoarvot eivät ole mitään suuria, ja sen suurin vetovoima onkin sen loistavasti ja tunnelmikkaasti toteutettu juoni. Tämän takia ei teoksesta löydy ääninäyttelyä tai ylirikkaita erikoisefektejä, joita tarina kieltämättä ei tarvitsekaan. Uminekon taustat eivät ole mitenkään mieleen jääviä vaan varsin tavanomaisia, joista parhaiten mieleen jääkin niiden vesivärimäinen toteutus. Minkäänlaisia erikoiskehuja eivät myöskään saa hahmojen näköiskuvat, jotka ovat varsin yksinkertaisia, vaikkakin ne ovat hieman parempia verrattuna Higurashin vastaaviin jotka olivat jotain varsin kammoksuttavaa (mikä niiden käsiä oikein vaivaa?) katsottavaa paikoin. Toisaalta Uminekon taustamusiikit ovat paikoitellen varsin hyviä ja onnituvat luomaan erittäin hyvin tunnelmaa ainakin silloin kun jotain alkaa todella tapahtumaan.
Kartanon väki miettimässä juuri tapahtunutta murhaa
Kaiken kaikkiaan Umineko on enemmän kuin osiensa summa ja ei todellakaan jää edeltäjänsä jalkoihin. Umineko onnistuu luomaan erittäin tunnelma rikkaan mysteerin/kauhu teoksen, joka saa lukijansa pähkäilemään pidemmäksikin aikaan kun hän yrittää koota annetuista ”palapelinpaloista” jonkinlaista kuvaa. Tietenkin tämä on vasta varsin pitkän teoksen ensimmäinen osa ja jonka tarkoitus onkin jättää vain kysymyksiä lukijan ratkottavaksi. Tämä tietenkin kasvattaa tiedon nälkää ja odotusta seuraava osaa kohtaa, että tämä antaisi lisää kysymyksiä/vihjeitä/vastauksia lukijalleen. Joten seuraavaa osaa odotellessa, näkemiin.
Arvosana: 8½
+ Hahmot
+ Tunnelma
+ Kysymyksiä, kysymyksiä, kysymyksiä
~ Hahmojen näköön kyllä tottuu
Pelin "tips" valikko kerää keskeistä tietoa pelin tapahtumista, viesteistä ja henkilöistä. Tämä valikko auttaa roimasti kun miettii pelin keskeisiä asioita.
Muuta:
Muu media:
- Manga
- Anime (tulossa joskus vuonna 2009)
Käännökset:
Englannin kielinen käännös ensimmäiseen jaksoon saatavissa täältä: http://www.baka-tsuki.net/project/index.php?title=Umineko_no_Naku_Koro_ni
Käännös työ meneillään loppuihin.
Tätä arvostelua kirjoittaessa Uminekosta on julkaistu 3 ensimmäistä kysymys jaksoa, joista ensimmäinen on jo käännetty. Lisäksi tekijöiden kotisivulta on mahdollisuus ladata Uminekon demo versio aivan ilmaiseksi. Tämä demo versio sisältää ensimmäisen jakson kokonaan ja johon löytyy käännös ylhäällä mainitusta linkistä.
Uminekon OP: